Een van de meest voorkomende diagnoses die bij een schouder wordt gesteld, is een slijmbeursontsteking van de schouder. Een slijmbeursontsteking kan klein of groot zijn, kort- of langdurig bestaan en vanzelf herstellen of hier hulp voor nodig hebben.
De bekendste slijmbeurs in de schouder heet met een mooi woord de bursa subacromialis. Deze bevindt zich onder het schouderdak (het acromion, zoals op de afbeelding hieronder te zien is). Wanneer de slijmbeurs geïrriteerd raakt en zich met vocht vult, noemen we het een slijmbeursontsteking (een bursitis).
Een slijmbeurs bestaat uit twee dunne vliesjes, vergelijkbaar met een boterhamzakje, waartussen een vloeistof zit. De vloeistof zorgt dat de vliesjes goed ten opzichte van elkaar kunnen glijden. We hebben op veel plekken in ons lichaam van deze slijmbeurzen liggen en allemaal functioneren ze als een soort stootkussens: ze voorkomen dat er frictie ontstaat tussen bijvoorbeeld de ene pees en de andere pees of tussen een pees en een bot. Een slijmbeurs is dus best een handig ding!
Slijmbeurzen kunnen geïrriteerd raken wanneer er wrijving of compressie op wordt uitgeoefend. De slijmbeurs maakt dan extra vocht aan en zwelt. De vliezen van de slijmbeurs zijn voorzien van zenuwen die de zwelling opmerken en pijnsignalen aan onze hersenen kunnen doorgeven. Toch hoeft een slijmbeursontsteking niet altijd pijnklachten te geven: onderstaande afbeelding laat zien dat ook op echo’s bij mensen zonder schouderpijn regelmatig verdikte slijmbeurzen gevonden worden. Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met hoe ons pijnsysteem functioneert, maar het gaat wat ver om daar nu over uit te wijden.
De meeste mensen met een slijmbeursontsteking van de schouder hebben schouderpijn die toeneemt bij bewegingen boven schouderhoogte en ervaren pijn bij het liggen op de zere schouder. Waar de pijn zich precies bevindt en of de pijn uitstraalt, kan weer meer vertellen over de reden van de slijmbeursontsteking. Bij de schouder zien we daarnaast ook vaak dat de beweeglijkheid van de schouder afneemt. Door de zwelling van de slijmbeurs wordt de ruimte tussen het schouderdak en de schouderkop kleiner, waardoor is voor te stellen dat de schouder minder ruimte heeft om te bewegen.
Het werkt altijd het meest handig, wanneer we begrijpen waarom de slijmbeursontsteking is ontstaan. Een slijmbeurs kan op zichzelf ontstaan, bijvoorbeeld na een harde klap waarbij hij als een soort airbag fungeert. Maar een slijmbeurs kan ook het gevolg zijn van belasting (denk bijvoorbeeld aan eenzijdige belasting in werk of sport of intensief werk als schilderen boven het hoofd) of als reactie op een probleem dat al in de schouder aanwezig is (bijvoorbeeld een peesprobleem). Afhankelijk van waar de oorzaak ligt, werk je ook aan het herstel.
Een slijmbeurs kan uit zichzelf herstellen. Als de frictie of compressie op de slijmbeurs afneemt, is er geen directe reden meer voor de slijmbeurs om vocht aan te maken en kan het lichaam zich richten op herstel. Soms helpt dit onvoldoende en is er hulp nodig in de vorm van medicatie, injectie of fysiotherapie. Met ontstekingsremmende medicijnen of een ontstekingsremmende injectie kan het vocht in de slijmbeurs verminderd worden. Dit kan zeer effectief zijn. Fysiotherapie helpt met name wanneer er factoren zijn waardoor het herstel belemmerd wordt (bijvoorbeeld een peesprobleem) of wanneer de slijmbeursontsteking het gevolg is van overbelasting in uw dagelijks handelen.
Voorbeelden van herstelbelemmerende factoren
Wanneer iets niet uit zichzelf herstelt, zoeken we naar de reden hiervan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
Wil je weten of je hier iets mee kunt doen? Kijk dan eens op deze website bij online hulp, afspraak of neem contact met mij op.