Gaat jouw schouder weleens bijna (sub-) of helemaal (luxatie) uit de kom? En in welke richting? Lees hier alles over herstelmogelijkheden.
We spreken pas echt van schouderinstabiliteit, wanneer een schouder uit de kom gaat of dreigt te gaan. Toch noemen mensen het ook vaak instabiliteit, wanneer zij erg soepele schouders hebben. Hierover is een aparte pagina gemaakt bij hypermobiliteit.
De schouderkop is groot in vergelijking met de kom. Dat maakt dat we met onze schouder zo’n ontzettend goede beweeglijkheid hebben. Er is geen gewricht in ons lichaam dat we in zoveel richtingen kunnen bewegen. Het nadeel hiervan is dat dit ook een bepaalde kwetsbaarheid met zich meebrengt.
De stabiliteit van een schouder wordt voor een groot deel bepaald door een kraakbeenring die in de schouderkom ligt (het labrum) en die zorgt dat de kop en kom beter in elkaar passen. Gelukkig betekent letsel aan het labrum lang niet altijd dat een schouder ook echt uit de kom zal gaan. Er is namelijk nog een back-up systeem van ons kapsel, onze banden (ligamenten) en niet te vergeten onze spieren. Deze factoren leveren ook een erg grote bijdrage aan stabiliteit. En het goede nieuws is dat we dit spiersysteem kunnen trainen en zo stabiliteit kunnen verbeteren.
Bij een luxatie gaat de schouder uit de kom. Bij een subluxatie gebeurt dit niet, maar voel je de schouder wel schuiven.
In 97% van de gevallen gaat een schouder naar voren uit de kom, in <3% van de gevallen naar achteren. Een schouder die naar achteren uit de kom gaat, wordt niet altijd goed herkend (Olds 2019, Brownson 2015, Magnuson 2020).
96% van alle schouderluxatie gebeurt als gevolg van een trauma, vaak een val. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, en vaak bij jonge personen tot ongeveer 30 jaar (Olds 2019, Longo 2018).
Dat is afhankelijk van de hoeveelheid letsel in de schouder, de kans op recidief van een schouderluxatie en de sport- of werkwens. In heel veel gevallen zal eerst fysiotherapie worden geprobeerd, gelukkig vaak met goed succes! Besef wel dat het opbouwen van een goede schouderstabiliteit tijd en geduld kost.
Wil jij weten wat je aan jouw instabiliteit van je schouder kunt doen? Kijk dan eens op deze website bij online hulp, afspraak of neem contact met mij op.