Biceps

Latijn: Rotator cuff laesie (partieel of full thickness)

Bicepsklachten komen veel voor, zowel boven bij de schouder als onder bij de elleboog. De biceps kan geïrriteerd zijn, maar ook scheuren.

Waar zit de biceps?

Schouder biceps

Afbeelding: Anatomography, CC BY-SA 2.1 JP, via Wikimedia Commons

Schouder labrum

Afbeelding: Henry Vandyke Carter, Public domain, via Wikimedia Commons

De biceps heeft zijn naam niet voor niets, hij bestaat uit twee (bi) delen. Het rode deel is hierbij het belangrijkste om te benoemen. Deze begint namelijk aan de bovenzijde van de schouderkom en heeft hiermee een verbinding met het de kraakbeenring, het labrum. De biceps hecht aan op ons spaakbeen (radius), vlak onder het ellebooggewricht. De biceps kan aan beide kanten problemen geven, maar aangezien deze website over de schouder gaat, beperken we ons tot het bovenste deel.

Wat zijn klachten die ik er van kan hebben?

Het groene deel van de biceps op de afbeelding geeft in de regel niet zo vaak klachten. Het rode deel van de biceps wel. Wanneer iemand specifiek pijn heeft aan de voorzijde van de schouder/bovenarm, is dit regelmatig het gevolg van een geïrriteerde bicepspees. Omdat de biceps tot in het schoudergewricht loopt, is er bij een schoudergewrichtsprobleem ook vaak vocht rondom de bicepspees te zien op een echo.

De biceps kan daarnaast, net als elke ander spier/pees ook weleens scheuren. Dit kan op diverse plaatsen gebeuren. 

  • SLAP-laesie: een letsel wat kan ontstaan na een val of bij bovenhandse sporten. Hier scheurt de biceps zoals op de rechterafbeelding, eventueel samen met de kraakbeenring (het labrum), gedeeltelijk los. Er worden 4 gradaties in onderscheiden, waarbij de ernstigere gradaties vaak geopereerd zullen worden. 
  • Als gevolg van verouderingsprocessen: het rode deel van de biceps scheurt weleens spontaan af wanneer we ouder worden. Dat klinkt enger dan het is. Vaak is de bicepspees dan al tijdens pijnlijk aanwezig. Nadat de biceps doorscheurt is de pijn verdwenen. En het mooie is, we hebben dan nog het groene deel van de biceps over: mensen merken vrijwel geen enkel verschil in functie. 
  • Luxerende bicepspees: het rode deel van de biceps loopt bij de schouderkop door een gootje (de sulcus). Om de biceps in dat gootje te houden, loopt er een stevige band overheen. Ook daar kan letsel ontstaan. Mensen voelen dan de pees heen en weer rollen tijdens bepaalde bewegingen. Met een echo kan goed worden onderzocht of de biceps in zijn goot blijft liggen.

Waarom scheurt de biceps weleens?

De biceps zullen de meeste mensen nog kennen van Popeye, die na het eten van spinazie stevige bovenarmen ontwikkelde. We gebruiken de spier veel in ons leven. We weten niet precies waarom deze pees scheurt, maar we denken dat het komt door de manier waarop de pees ligt. Het rode deel van de bicepspees (we noemen het ook wel de lange kop van de biceps), loopt door een geultje bij de schouderkop en maakt daar een duidelijke bocht. Er komt veel mechanische belasting op. Wanneer dit deel scheurt, verkleeft het rode deel van de biceps gedurende wat tijd met het groene deel van de biceps. Het levert weinig tot geen verschil op in kracht. Wel ziet de biceps er dan anders uit bij aanspannen: hij lijkt meer op de arm van Popeye. We noemen dit beeld dan ook het Popeye sign. 

Wat kan ik doen?

Als je last hebt van je biceps, wordt vaak eerst gestart met fysiotherapie. We zoeken dan naar de redenen waarom de biceps geïrriteerd is geraakt en proberen zo voorwaarden voor herstel te creëren.

Niet altijd zal dit helpen. Een orthopedisch chirurg kan een injectie geven met ontstekingsremmers bij de biceps. Ook is er de optie tot een operatie: de biceps zal bij jongere mensen worden doorgenomen en op een andere plaats worden vastgezet (bicepstenodese) en naarmate we ouder worden zal gekozen worden om de biceps alleen door te nemen (bicepstenotomie). Hierna volgt een revalidatieperiode met fysiotherapie. Bij een SLAP laesie kan soms worden volstaan me hechten van het labrum. 

Heb jij vragen over bicepsklachten? Kijk dan eens op deze website bij online hulpafspraak of neem contact met mij op.

Schouderoefening fysiotherapie schouder