Artrose wordt vaak genoemd als synoniem van slijtage, maar is eigenlijk een reumatische aandoening. Schouderartrose komt vaker voor op oudere leeftijd, maar kan dus ook jonge mensen treffen. Daarnaast kan het een gevolg zijn van een eerdere aandoening.
Wat is schouderartrose (omartrose)?
Bij schouderartrose spreken we specifiek over artrose in het gewricht tussen de schouderkom en de schouderkop. Op de röntgenfoto is een voorbeeld te zien van schouderartrose, ook wel omartrose genoemd.
Artrose is een aandoening waarbij de normaal dikke en gladde laag kraakbeen, dunner en onregelmatiger is geworden. Het gewricht beweegt daardoor moeizamer en voelt stijver aan. Met name in de ochtend is er sprake van startstijfheid.
Wat is het verschil tussen artrose en artritis?
Artrose houdt in dat het gewrichtskraakbeen is afgenomen. Artritis betekent dat het gewricht ontstoken is. Beide kunnen afzonderlijk voorkomen. Wel is het zo dat iemand met artrose sneller een artritis doormaakt. Het gewricht kan immers minder krachten aan en zal eerder ontsteken. Dat is te merken doordat het gewricht dan warm, gezwollen en extra stijf is. Bij een schouder zijn warmte en zwelling niet altijd te voelen. Ook is het zo dat een gewricht wat regelmatig een artritis heeft doorgemaakt, zoals kan voorkomen bij reumatoïde artritis, meer kans heeft om uiteindelijk een artrotisch gewricht te worden.
Afbeelding: Hellerhoff, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Wat is het verschil met avasculaire necrose van de schouder?
Avasculaire necrose is aandoening waarbij de schouderkop een onverklaarbare doorbloedingsstoornis oploopt. De schouderkop raakt hierdoor misvormd en botdelen kunnen afsterven. In de eerste fase is er vaak veel pijn, daarna zijn de symptomen meestal gelijk aan schouderartrose.
Waar kan schouderatrose optreden in de schouder?
Op deze pagina is ingegaan op artrose in het schoudergewricht zelf. Ook aangrenzende AC- en SC-gewrichten kunnen artrose vertonen. Meer hierover kunt u lezen op de desbetreffende pagina’s.
Wat kan fysiotherapie betekenen bij schouderartrose?
Fysiotherapie kan helpen om:
te adviseren hoe de schouder zo goed mogelijk gebruikt kan worden.
zorgen dat de schouder en de aangrenzende regio’s (bijvoorbeeld de nek) zo goed mogelijk in beweging blijven.
de schouder in belastbaarheid op te bouwen.
Wanneer kies ik voor een operatie en wat houdt een operatie in?
Dat is specifiek iets om samen met uw orthopedisch chirurg te overleggen. Een schouderprothese wordt uiteraard het liefst zo lang mogelijk uitgesteld. Vaak kan eerst worden geprobeerd of pijnmedicatie en/of een injectie uitkomst kan bieden. Met name de mate van pijn en beperkingen zullen bepalend zijn voor het al dan niet kiezen voor een schouderprothese, mogelijk afgewogen tegen te verwachten resultaten en eventuele risico’s.
Heb jij vragen over artrose in of rondom de schouder of ben je op zoek naar fysiotherapie hiervoor? Kijk dan eens op deze website bij afspraak, neem contact met mij op of kijk op www.schoudernetwerk.nl voor een schouderfysiotherapeut bij u in de buurt.
Heeft u last van schouderartrose (omartrose)?
U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie.