Overige zenuwaandoeningen

Latijn: Rotator cuff laesie (partieel of full thickness)

Rondom de schouder lopen diverse zenuwen, die specifieke klachten kunnen veroorzaken. We delen het op deze pagina in verschillende kopjes in.

Welke zenuwen lopen er in het schoudergebied?

Er zijn tot nu toe al enkele zenuwen besproken, waaronder de plexus brachialis met specifiek benoemd de n. thoracicis longus en de n. phrenicus op de pagina neuralgische amyotrofie. Nog niet besproken we hebben de n. (nervus) suprascapularis, n. axillaris en n. radialis, n. medianus en n. ulnaris. Uiteraard zijn er meer te noemen, maar m.b.t. de schouderarmregio zijn dit enkele belangrijke.

N. suprascapularis

De n. suprascapularis loopt door een inkeping in het schouderblad, de suprascapular notch, hier op de animatie rechts in het rood weergegeven. Hoewel vrij zeldzaam kan de zenuw op deze plek geïrriteerd raken of door een cyste compressie ervaren, wat resulteert in zwakte en afgenomen spiervolume van specifieke spieren van de schoudergordel (de m. supraspinatus en/of m. infraspinatus). Het overkomt vooral atleten die een bovenhandse sport beoefenen als volleybal of basketbal, maar wil ook wel eens het gevolg zijn van een scheur in de rotator cuff spieren (Surya et al. 2019). De oorzaak van de klacht is bepalend voor de behandeling. In sommige gevallen kan een fysiotherapeutisch programma voldoende helpen, in andere gevallen kan een chirurg of anesthesist uitkomst bieden.

N suprascapularis schouder
Afbeelding: Polygon data is from BodyParts3D, CC BY-SA 2.1 JP, via Wikimedia Commons

N. axillaris

De afbeelding is mogelijk wat lastiger om te beoordelen, maar u kijkt hier naar de achterkant van het schouderblad en de schouder/bovenarm, waarbij het gele gedeelte van de bovenarm waar axillary bijstaat, de n. axillaris betreft. Letsel aan deze zenuw kan optreden als complicatie na een schouderluxatie, schouderbreuk of val. Er treedt specifieke spierzwakte van de m. deltoïdeus, merkbaar bij het zijwaarts bewegen van de arm, en er is specifieke doorheid merkbaar aan de boven/buitenzijde van de bovenarm. In de meeste gevallen zal het letsel betreffen wat geleidelijk in de tijd herstelt, maar helaas herstelt zenuwweefsel niet snel.

N axillaris schouder
Afbeelding: Henry Vandyke Carter, Public domain, via Wikimedia Commons

N. radialis, n. medianus en n. ulnaris

Bovenstaande drie zenuwen sturen de hand aan, maar elke zenuw in de arm begint uiteindelijk vanuit vanuit het grote zenuwweb, de plexus brachialis, achter ons sleutelbeen. Er kan een relatie zijn tussen wat we tegenkomen in de arm/hand en de hogergelegen schouderregio. Letsel aan de zenuw kan resulteren in specifieke spierzwakte, wat zich in de hand uit door een specifieke stand van de hand. Dit is iets wat mensen eigenlijk altijd zelf opvalt. Dergelijk letsel zal vooral ontstaan na een val of breuk. Milder letsel, compressie of irritatie zal vooral tintelingen of doofheid geven, waarbij de regio in de hand veelzeggend is: het blauwe deel van de hand is overeenkomstig met de n. ulnaris, het groene deel met de n. medianus en het roze deel met de n. radialis.

Dermatomen arm

Afbeelding: Henry Vandyke Carter, Public domain, via Wikimedia Commons

Heb jij vragen over zenuwproblemen rondom de schouder? Kijk dan eens op deze website bij online hulpafspraak of neem contact met mij op.

Schouderoefening fysiotherapie schouder