Kalk in schouderpezen

Latijn: Tendinitis calcarea / Calcificatie

Kalk, het klinkt als iets we op onze muren hebben zitten of aanslag veroorzaakt in onze waterkoker. Maar hoe ziet een calcificatie in een pees er uit, waar komt het door en hoe krijg je het weg?

Kalk, ook wel calcificatie of tendinitis calcarea

Kalk heet met een mooi woord calcificatie, en omdat het zich in een pees (tendon) bevindt wordt het ook wel tendinitis calcarea genoemd. Calcificaties kunnen op alle pezen van het lichaam voorkomen. In feite is het een oplossing van het lichaam om zwakkere plekken in pezen te versterken. Het komt dan ook vaker voor naarmate een pees niet meer van perfect kwaliteit is, bijvoorbeeld wanneer er een blessure is geweest of wanneer we ouder worden. Pas wanneer de calcificatie een bepaalde grootte heeft en uit bewegingsonderzoek lijkt dat het een relatie heeft met de klacht, is dit iets wat specifiek behandeld zal worden. In de andere gevallen is de verwachting dat oefentherapie, zoals beschreven bij Pijnlijke Schouderpees, weer tot klachtenvrij herstel zal leiden.

Hoe ziet een kalk in een pees eruit?

Dat is afhankelijk van de hardheid van de kalk. Op een echo is vrijwel iedere kleine calcificatie waar te nemen als een witte structuur in de verder grijze pees. Hoe kleiner de calcificatie, hoe minder consequenties dit zal hebben voor het functioneren. 
Op een röntgenfoto is kalk zichtbaar wanneer deze harder is, hiernaast met rood omcirkeld. De grootte en hardheid van de kalk geven echter niet aan of je hier ook veel klachten aan ervaart (Cadogan et al. 2016).

Blijft kalk altijd aanwezig?

De ontwikkeling van kalk is een dynamisch proces. Het lichaam maakt kalk aan wanneer nodig, maar kan het ook afbreken. Een recente studie liet zien dat bij het merendeel van de deelnemers, de kalk over een periode van 10 jaar of verdwenen is of kleiner is geworden zonder negatieve effecten voor de schouder als geheel (Compagnoni, 2021). Wanneer het lichaam een groter fragment kalk afbreekt, gaat dit vaak met een acute slijmbeursontsteking gepaard als reactie.

Is een calcificatie te behandelen?

Ja, wanneer de calcificatie verwant lijkt aan de schouderpijn, kan gekozen worden om dit te behandelen.
Meestal wordt in eerste instantie fysiotherapie en dan met name oefentherapie ingezet om de belastbaarheid van de schouder te verbeteren en de pezen te versterken. Regelmatig is dat al voldoende om klachtenvrij te worden.
Slagen oefeningen niet of heeft de kalk een bepaalde grootte en hardheid waarbij het herstel met fysiotherapie laag wordt ingeschat, dan zijn er andere mogelijkheden als shockwavetherapie of een barbotage om de calcificaties te verkleinen of verwijderen. 

Heb jij vragen over calcificaties in schouder? Kijk dan eens op deze website bij online hulpafspraak of neem contact op.

Schouderoefening fysiotherapie schouder